Renungkanlah…

" Tidak perlu mencari teman secantik Balqis,

Andai diri tidak sehebat Sulaiman,

Mengapa mengharap teman setampan Yusof,

Jika kasih tidak sehebat Zulaikha,

Tidak perlu mengharap teman seteguh Ibrahim,

Andai diri tidak sehebat Siti Hajar.

Dan mengapa didambakan teman hidup,

Bak Siti Khadijah

Kalau diri tidak sesempurna Rasulullah… "

JOM TENGOK!!

http://www.emas.kewanganperibadi.com/index.php?ref=nasuhamasor

Selasa, 28 Disember 2010

"HASBUNALLAH WANI'MAL WAKIL"

Bacalah “Hasbunallah Wani’mal Wakil”, zikir yang diucapkan oleh Nabi Ibrahim a.s ketika dia dicampakkan ke dalam api sehingga api itu  tiba-tiba menjadi sejuk dan tidak memakar tubuh baginda. “Hasbunallah Wani’mal Wakil”, dan inilah jua yang diucapkan oleh Nabi Muhammad ketika perang Uhud, kemudian Allah pun menolongnya.
Ketika Nabi Ibrahim a.s diletakkan ke dalam manjaniq, Jibril bertanya kepada; “Adakah engkau memerlukan aku?” Ibrahim menjawab ;”Aku memerlukan Allah, bukan engkau.”
Laut yang bersifat meneggelamkan, dan api yang bersifat membakar, tetapi laut itu boleh menjadi kering, dan api itu boleh menjadi sejuk, disebabkan oleh : “Hasbunallah Wani’mal Wakil”.
Musa melihat lautan di depan matanya dan musuh mengejarnya dari belakang. Maka ia pun berkata:

“Jangan fikir(akan yang berlaku demikian)! Sesungguhnya aku sentiasa disertai oleh Tuhanku (dengan pemeliharaan dan bantuanNya), ia menunjukkan jalan kepadaku.”
(Surah Asy-Syu’ara’: Ayat 62)
Maka dia pun diselamatkan oleh Allah s.w.t.
Disebutkan dalam Riwayat hidup, baginda Rasul bahawa ketika dia masuk ke Gua Hira’ Allah kemudiannya menyuruh merpati supaya membuat sarangnya dan labah-labah merajut jarring untuk menyelamatkan sebaik-baik makhluk Allah. Sesungguhnya lindungan Allah tidak memerlukan perisai dan tidak pula benteng.
Sekiranya kita ditimpa pelbagai musibah, dan mengharapkan bantuan dari Allah s.w.t, maka marilah kita menuturkan kalimah : “Hasbunallah Wani’mal Wakil”,. InsyaAllah, Allah bersama dengan makhluk  yang sentiasa mengingatiNya.Amin…

Tiada ulasan:

Catat Ulasan